Gepost op

Voordelen gebruik van olie op de Huid

Pure olie is van oudsher in gebruik om de huid te verzorgen en te beschermen. Met de komst van moderne cosmetica in de jaren ’50 van de vorige eeuw, is het gebruik van olie als huidverzorging in onbruik geraakt. Door schandalen in de voedingsindustrie zijn consumenten echter steeds kritischer geworden op de stoffen die zij binnenkrijgen. Die bewustheids-trend is nu ook overgeslagen naar cosmetica: mensen willen precies weten wat zij op hun huid smeren. Die stoffen komen immers in het lichaam terecht (de huid is een orgaan en neemt stoffen op: denk aan nicotinepleisters). Daarom is pure olie als verzorgingsproduct aan een comeback bezig, omdat het geen slechte toegevoegde stoffen bevat en helpt bij de verzorging van de huid.

Gebruik van olie als huidverzorging

De herontdekking van olie als huidverzorging

Steeds meer vrouwen gebruiken oliën van amandel, argan en jojoba voor hun reguliere huidverzorging. Het aanbod en de variatie van oliesoorten in winkels is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat is te verklaren door de goede verhalen over de herstellende werking van olie. Daarnaast is er ook behoefte aan simpele en duurzame producten die je kunt begrijpen; een noot die rechtstreeks van de teelt, handmatig geperst en daarna gezeefd in een flesje wordt gegoten. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Hoe gebruik ik olie als huidverzorging?

Bij MissBio komen veel vragen binnen over het gebruik van olie als huidverzorging. De meest gestelde vraag is: hoe gebruik ik de olie voor het beste resultaat voor mijn huid?

De belangrijkste tip: Gebruik de olie (of een mix van oliën) die past bij je huid en neem de tijd om te ontdekken welke dat is!

Bij de één doet jojoba olie wonderen voor de huid met acne en een ander heeft mooiere resultaten met een combinatie van tamanu en druivenpitolie. Laat je dus goed voorlichten en test eerst een paar soorten uit voordat je grote flessen aanschaft. Olie is namelijk ook een zeer zuinig huidverzorgingsproduct.

Olie is in het algemeen vloeibaar, zachter dan crèmes en trekt om die reden ook veel beter in de huid. Onderstaande illustratie komt uit een farmaceutisch rapport over de voordelen van olie: verdeeld in innerlijk (voedsel) en uiterlijk (cosmetica). Olie is van alle markten thuis: anti-acne, hydraterend, anti-aging, helend etc.

oil research

Olie heeft de eigenschappen die we allemaal zoeken in de meest luxueuze merken. Sommige oliën verenigen zelfs meer dan 1 eigenschap waardoor een oudere huid met acne met 1 product klaar is. Anti-aging en aanpak van acne kan met bijvoorbeeld argan olie. Genoeg redenen dus om te starten of door te gaan met het vervangen van dag- en nacht crèmes door een pure plantaardige olie.

Tips en adviezen voor het gebruik van olie als huidverzorging

Gebruik de eerste keer 1-3 druppels (pipet) of 1 pompje afhankelijk van het soort doseerdop op de fles. Slurpt je huid echt alles in een paar seconden op en hou je een licht trekkerig gevoelt? Neem dan meer olie. Na een paar dagen heb je door wat goed voor jou werkt. Overigens kan absorptie per oliesoort verschillen dus speel daar mee.

Je kunt de olie op een droge huid aanbrengen of een natte huid, met water of een facial mist.  De manier van aanbrengen is heel persoonlijk. Ik ken mensen die een facial spray gebruiken, deze eerst laten drogen en dan pas de olie aanbrengen. Om je te helpen bij je keuze kun je je afvragen of je een hele gevoelige huid hebt. Is het antwoord JA, gebruik dan de droge methode. Waarom? Juist water kan een gevoelige huid af laten gaan. Zeker in combinatie met zeer droge opperhuid is het misschien beter als je eerst de huid laat herstellen. Zie een droge huid als een deur op een kier. Eerst de deur dicht krijgen voordat je verder experimenteert.

Aanbrengen (droog): Doe 1-3 druppels olie in de palm van je hand en wrijf deze over elkaar. Leg je handen nu op je wangen, voorhoofd, hals etc. Gebruik het gladde van de olie om je gezicht voorzichtig 1-2 min. te masseren totdat de olie volledig is opgenomen. Heb je het gevoel meer nodig te hebben, herhaal dan deze stap.

Aanbrengen (nat): Spray een facial mist of gooi een plens water in je gezicht. Je gezicht is nu vochtig. Dep eventueel druppels die aan je kin hangen met een handdoekje weg. Doe nu 1-3 druppels olie in de palm van je handen, warm even op en glij dan met beide handen over je gezicht. De beweging is vergelijkbaar met het aanbrengen van een crème. Door het water wordt de olie sneller over je huid verdeeld en is in enkele seconden volledig opgenomen.

Natuurlijk zijn er nog steeds mensen huiverig voor het gebruik van olie. Vooral in het gezicht geeft vaak de reactie:

Olie? Ben je gek dan slibben mijn poriën dicht!

Uiteraard slibt er niets dicht, je moet alleen even het gebruik in de vingers krijgen en niet zomaar een willekeurige olie smeren. Als je meer wilt weten over de kwaliteit van een olie, lees dan dit artikel waarin ik beschrijf hoe je een goede olie kunt herkennen. Maar ze zijn ook gewoon bij Miss Bio te koop.

Welke olie kiezen?

Hieronder kort een overzicht van de 5 populairste oliën. Dit helpt je om een keuze te maken voor het gebruik van olie als huidverzorging. Blijf je het lastig vinden om een verzorgende olie te kiezen? Neem dan contact op voor een huidadvies. Ik help je graag!

Druivenpit olie: vette glimmende huid

Met een vette huid ben je waarschijnlijk het meest huiverig voor het gebruiken van olie als huidverzorging. Je bent juist op zoek naar iets dat matteert en bent de hele dag in de weer met een poederkwast of van die speciale papiertjes om het glimmen tegen te gaan. Maar druivenpit olie helpt je om het probleem bij de bron aan te pakken en de hoeveelheid talg te reguleren. Mocht dat nog geen voldoende reden zijn om het te proberen, wat te denken van de enorme hoeveelheden antioxidanten en natuurlijke vitamine C? Dat laatste helpt je aan een heldere teint. Nog steeds geen trek in olie? Probeer druivenpit olie eerst op je lichaam. Als je tevreden bent met de resultaten die je ziet, probeer het dan op je gezicht. Gewoon doen!
Andere talg-normaliserende oliën geschikt voor de vette vochtarme huid zijn babassu olie en jojoba olie.

Argan olie: anti-aging

Mijn persoonlijke favoriet! Ik noem het wel eens een allemansvriend omdat deze olie voor de meest uiteenlopende huidproblemen toegepast kan worden. Argan olie bevat zeer hoge concentratie vitamine E en meervoudig onverzadigde vetzuren. Hebben we allemaal nodig om onze huid in een tiptop conditie te krijgen en te houden. Een goede argan olie is schaars, wat deze olie kostbaar maakt. Gelukkig heb je niet veel nodig om mooie resultaten te zien. Let wel op bij de aanschaf. Zie je ergens arganolie voor minder dan € 20,- per fles (50ml) dan is het vaak een mindere kwaliteit of zelfs een mix met een eenvoudige olie. Ik heb zelf ooit argan gekocht met certificaat en kwam er pas thuis achter dat er maar een hele kleine hoeveelheid argan in de fles zat. Het etiket zegt helaas dus niets (de INCI lijst des te meer). Goede argan olie is niet gedeodoriseerd, niet geroosterd en heeft een lichte hazelnootachtige geur en een mooie heldere goudgele kleur.  Elke verandering van het pure product leidt tot verlies van werkzame stoffen en dus van de effectiviteit.

Borage olie: gevoelige huid

De gevoelige huid is het minst voorspelbaar in haar reactie op producten. Hoe minder ingrediënten hoe kleiner de kans op een gevoelige reactie. Van een aantal oliën is bekend dat de gevoelige huid daar baat bij heeft, maar breng een nieuw product altijd aan op de binnenkant van je pols of achter je oren om te kijken hoe de huid reageert.

Borage olie, ook bekend als bernagie olie, bevat een hoog gehalte aan Gamma-linoleenzuur (GLA), zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Wat dat precies doet? De weerstand van je huid een boost geven. Precies wat de gevoelige huid nodig heeft.

Rozenbottel olie: Pigmentvlekken

Bij het omgaan met pigmentvlekken heb je gezond verstand nodig (vermijd langdurig zonnebaden) en een product dat celvernieuwing stimuleert. Rozenbottelolie zit propvol natuurlijk retinol (vitamine A). Dit helpt om de huid op te lichten. Verwacht niet dat het in een paar weekjes gebeurd is. Heb je pigmentvlekken of komen ze in je familie veel voor, dan kan het geen kwaad om dagelijks rozenbottel olie toe te voegen aan elk product dat je gebruikt voor je gezicht.

Ik meng rozenbottelolie bijvoorbeeld met argan en een heel klein beetje tamanu. Zo zorg ik er voor dat mijn vlekken minder zichtbaar worden en dat littekens van acne fijner worden. Het is een langzame methode, maar ik vind het prima zo. Het houdt mijn huid rustig en stabiel.

Tamanu Olie: beschadigde huid

Littekens, wondjes, brandwonden, ontstekingen, zon-verbranding, insectenbeten. Er is weinig wat deze vloeibare apotheek niet kan oplossen. Tamanu olie is dik, groen en heeft een duidelijke notengeur. De olie leent zich bij uitstek voor mengen met andere oliesoorten. Elk huidtype of probleem heeft baat bij deze olie. Het is mij ook opgevallen dat de olie pijnstillend werkt. Tamanu olie is één van de meest bestudeerde olietjes en blijkt bij langdurig gebruik een echte fixer te zijn van veel huidproblemen. Het wordt niet voor niets toegepast in brandwondencentra. Eigenlijk zou in elk huishouden een flesje in de medicijnkast moeten staan, naast de jodium en de pleisters.


Creative Commons-Licentie

20 gedachten over “Voordelen gebruik van olie op de Huid

 1. Hi Carla,
  Ja dat kan! Door te mixen pak je alle voordelen van de olietjes gecombineerd zodat je huid nog meer profiteert van de werkzame eigenschappen.

 2. Kan je olie ook na je serum gebruiken? Die dan niet biologisch is of moet alles biologisch zijn?

 3. Hi Pat, Dat maakt helemaal niet zo veel uit. Waar je wel op moet letten is dat je producten of in dit geval je serum geen huid afsluitende stoffen bevat waardoor een product als een natuurlijke olie niet absorbeerd wordt. De regel die wij hanteren: eerst de huidverzorging met de kleinste moleculaire structuur (deze dringen dieper door) en daaroverheen andere producten. Experimenteer en kijk gewoon waar je huid het mooiste resultaat laat zien.

 4. Ik zou graag willen weten welke olie beter is. Arganolie of druivenpitolie. En ook hoe rozenbottelolie gemaakt wordt. Is dat door het persen van olie uit de rozenbottel? Of is het een treksel ervan in een andere olie?

 5. Afhankelijk van je doel en type huid bepaal je welke olie het beste bij je past. heb je een normaal gecombineerde huid met onzuiverheden dan is druif het beste, heb je juist een drogere huid dan is argan een betere keuze. De meeste mensen kiezen voor een blend van oliën, zo heb je het beste van alle werelden!
  Rozenbottel olie wordt gemaakt door het persen van de zaden en is geen maceraat. De kwaliteit van de rozenbottels bepaalt de kwaliteit van de olie. De mooiste olie komt van rozenbottels uit de Andes (Chili of Argentinië)

 6. Hoi,

  Ik heb rozenbottelolie gekocht voor het verminderen van mijn acnelittekens. Móét ik deze olie mengen met een andere olie of kan ik rozenbottel olie ook gewoon als enige product gebruiken?

  Groetjes Maaike

 7. Hi Maaike,

  Je kan de pure rozenbottel olie solo gebruiken. Gebruik deze nu het weer zonniger wordt alleen in de avond. Wil je het verdwijnen van je littekens versnellen gebruik dan de rozenbottel samen met een supplementolie zoals aardbeienzaad olie. groetjes, MiSS BiO

 8. Hoi,
  En welke olie moet ik gebruiken voor een vochtarme huid?
  Ik zelf heb een gemende huid.

 9. Hi Naziha,

  Je hebt verschillende opties:

  Gevoelig/Zeer Droog & Vochtarm:
  Rose Damascena Flower Spray + Sensitive Skin Oil + Cooling Down Aloe Vera juice (matteert en kalmeert)

  Normaal & Vochtarm:
  Rosa Damascena Flower Spray of Radiance Lotion Spray + Energising Serum of Regenerating serum +
  Cooling Down Aloe Vera juice (matteert en kalmeert)

  Combi/Vet & Vochtarm:
  Rosemary Flower Spray of Balancing & Hydrating Lotion Spray + Balancing Serum of Anti Spot & Blemishes oill + Cooling Down Aloe Vera juice (matteert en kalmeert)

 10. Hoe bedoel je mengen met andere oliën, gwn bij elkaar in groter potje of wanneer je het aan wil brengen paar druppels samen doen?

 11. Kan beide. Ik meng zelf in de palm van mijn hand 2 olietjes. Als je er meer wilt mengen dan wordt het onhandig. Op verzoek leveren we bij bestellen van 3 of meer olietjes een leeg flesje met pipet zodat je je eigen blend kunt maken. De rest berg je op op een koel droge plek.
  Vriendelijke groet,
  MiSS BiO

 12. Ik heb een droge verouderde huid en ben allergisch voor heel wat crèmes,welke olie zou ik kunnen gebruiken. Groeten Joyce

 13. Hi Joyce,
  Het beste is om te starten met de Sensitive Skin Oil (Day & Night Oil voor de droge zeer gevoelige huid) Deze blend bevat argan-borage-avocado en herstelt je huid zonder te irriteren. Tegen de tekenen van huidveroudering kun je een skinfood supplement olie gebruiken. Je hebt de keuze uit een aantal: strawberry, broccoli en pomegranate zou ik je aanraden. Zo kun je eventueel ook wisselen en je verzorging aanpassen aan je huidbehoefte en de jaargetijden. Ik hoop je zo wat meer duidelijkheid te hebben gegeven. Vriendelijke groet, MiSS BiO

 14. Beste Miss Bio,

  Ik heb de laatste tijd last van veel huidskleurige (talg) mini bultjes op mijn kin en wangen. Ik kan ze niet uitknijpen zo klein zijn ze. Als er licht vanaf de zijkant opschijnt zie je ze erg goed….Mijn huid is (vooral na het douche) erg droog.Ik heb geen last van puistjes met een witte kop. Ik ben 19 jaar en had vroeger rond mijn 16de een erg gave huid. Ik heb t idee dat mijn huid te droog is. Welke olie kan ik het best gebruiken?

  Groetjes

 15. Mijn advies een combi van 2 producten: Konjac Spons Bamboo Lava of Red Canyon om mee te reinigen en dagelijks licht te peelen en een facial oil zoals jojoba olie om je talg te normaliseren: de droge delen worden minder droog en de onderhuidse bultjes verdwijnen. En verder geen agressieve producten gebruiken of meer reinigen, dat heeft vaak een averechts effect.

  Mocht je de indruk hebben dat je huid een soort gevoeligheidsreactie laat zien dan kun je ook als kuurtje Sensitive Skin Oil gebruiken in combinatie eventueel met Strawberry Oil. Je hoeft hierbij geen cremes of iets anders te gebruiken. De opties die ik noem zijn keuzes, je kunt je huid prima verbeteren met 1 oliesoort, maar het is altijd lekker om te weten dan je ook kunt experimenteren en veranderen. Groetjes, MiSS BiO

 16. Hallo missbio

  Ik heb erg last van kleine bultjes op me gezicht vooral rond mijn menstruatie krijg ik daar last van daarnaast heb ik ook soms last van rode plekjes in me gezicht en ik kan me huid niet echt plaatsen mijn voorhoofd lijkt soms best vettig en de rest van me uit droog of normaal ik weet zelf niet meer wat goed voor me huid is en wat niet wat kan ik beste gebruiken?

 17. Hallo anoniem!
  Uit je beschrijving maak ik op dat je waarschijnlijk te maken hebt met een huid die wat gevoelig kan reageren. Waarschijnlijk is je huidbarrière niet in balans. Selecteer ingrediënten die je talghuishouding weer in balans brengen zoals jojoba olie, grapeseed olie en borage olie (positieve invloed op hormonale pukkeltjes). Een aanrader zou zijn de Day & Night Oil Sensitive Skin. Deze zit in het mix ’n match trial setje met 2 andere producten zodat je rustig 1-3 weken kunt proberen. De meeste mensen hebben na die periode een rustigere huid, minder pukkels en gladdere stevige huid. Vriendelijke groet, Suze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.