Een smetteloze puist-vrije huid? 5 tips!

De schappen van parfumerieën en drogisterijen liggen vol met producten die beloven elk vlekje en puistje aan te pakken. Een smetteloze huid, wie wil dat niet? Voordat je start met het aanbrengen van deze wondermiddelen adviseer ik je eerst wat tips door te nemen. Pas deze tips toe en je huid zal je dankbaar zijn! puistjes voorkomen.

1. Oil Cleansing Methode: reinigen met olie

Was je gezicht elke avond (ook na het sporten) met een milde reiniger die je huid niet uitdroogt en je natuurlijke PH-waarde intact laat. De meeste reinigers zijn heel goed in staat om al het vuil en make-up te verwijderen, maar trekken ook een deel van je natuurlijke bescherming mee. Een nieuwe en lang beproefde manier van reinigen is met een pure plantaardige olie. Deze Oil Cleansing Methode is een milde dieptereiniging die geschikt is voor elke huid,  je poriën absoluut niet verstoppen en je een heerlijk fris gevoel geven.

Reinigen met olie: de voordelen

Olie is van nature in de huid aanwezig. Paraffinum Liquidum (zit vaak in milks), zeep en alcohol zijn niet huid-eigen en tasten de beschermlaag van de huid aan. Pure olie is een prima reinigingsmiddel voor de huid. Het trekt vuil aan en kan poriën -mits je er de tijd voor neemt- diep reinigen. Olie is mild, huidherstellend en bevat geen irriterende stoffen. Door het ruime aanbod aan oliesoorten kan iedereen een soort kiezen die bij jouw huidtype past.

Hoe werkt de Oil cleansing methode?

Plantaardige olie lost olie en vuil in de poriën op zonder de natuurlijke lipiden aan te tasten. De reinigingsolie hydrateert en verzorgt de huid zonder een trekkerig (uitdrogend) gevoel achter te laten, zoals de meeste reinigers. Ook een zeer vette huid en een huid met acne heeft profijt van reinigen met olie. Juist het vettere huidtype moet voorkomen dat het natuurlijke talg niet agressief wordt verwijderd: dit spoort de huid namelijk aan om nog meer talg te produceren.

  • Mix een mengsel aan plantaardige oliën – recepten onderaan het artikel-.
  • Masseer een klein beetje van de oliën op het gezicht.
  • Neem 3-5 minuten de tijd om de olie goed in de poriën te laten trekken en zo afval, bacteriën, dode huidcellen, make-up en ander vuil te verwijderen.
  • Leg een (gasten)doekje in heet water en wring het goed uit, drapeer het over het gezicht om te stomen.
  • Na ongeveer een minuut veeg je de olie en het vuil weg met het gastendoekje.
  • Herhaal dit totdat alle make-up resten weg zijn, ca. 3x. De huid voelt schoon, zacht en gehydrateerd aan.

2. Blijf van die pukkel af!

Het is moeilijk, ik weet het, om van op het punt van eruptie staande kraters af te blijven. Probeer die neiging om een puist te laten ploppen te onderdrukken. Waarom? Vaak ontstaat er  door het uitdrukken een ontsteking en je kan er littekens en pigmentvlekken én nog meer puistjes aan overhouden. Laat het verwijderen van puistjes aan de natuur over of ga regelmatig naar een goede schoonheidsspecialiste.

3. Gebruik een product  minimaal 7 weken

kalenderGeef een nieuw product zeker 7 weken de tijd om je huid te helpen normaliseren. Zie je na 7 weken nog geen resultaten dan werkt het middel niet voor je en moet je op zoek naar iets anders. Een middel dat werkt zal altijd het detox-effect geven. Het detox-effect is dat de eerste week de kwaal erger lijkt te worden.  Meer pukkels, verstoppingen en rode vlekken. Raak niet in paniek, drink voldoende water. Laat je daar niet door weerhouden, alle opgehoopte talg, vuil en dode huidcellen worden door je huid naar buiten geduwd. Zet door, blijf van de pukkels af, neem de tijd voor het inmasseren van je reiniging en je zult snel zien dat je huid zich razendsnel herstelt.

4. Gebruik werkzame ingrediënten

Let bij de keuze voor je dag- en nachtverzorging op de volgende ingrediënten: salicylzuur (salicylic acid), heeft aantoonbaar positieve effecten op de aanpak van acne en producten met retinoïden of retinol. Gebruik dit soort producten correct en met mate. Salicylzuur altijd plaatselijk, dus op het puistje en retinol alleen ‘s-avonds in een dun laagje op het hele gezicht. Het merk en de prijs is niet belangrijk, wel de samenstelling en vooral volgorde van de ingrediëntenlijst. De werkzame stof moet in de top 4 staan.

Kies je liever voor natuurlijke ingrediënten dan zijn er ook genoeg beproefde middelen. Gebruik producten die arganolie (argania spinosa), jojoba (simmonsia chinensis) en/of tamanu (calophyllum inophyllum) bevatten. De pure onverdunde varianten bevatten meer werkzame stoffen en bieden sneller resultaat. Meng de oliën tot je ideale mix en verzorg daar je huid mee. Deze mix kan ook als reiniging gebruikt worden, zie tip 1.

5. Kalmeer en Relax

Makkelijker gezegd dan gedaan: het verplicht ontstressen vormt in de meeste gevallen weer een bron van…stress. Toch is het goed om stil te staan bij ontspanning en relax momenten in te plannen. Stress hormonen stimuleren namelijk de talgproductie. Te veel talg kan leiden tot verstopte porien en puistjes. Alles wat de aanmaak van cortisol vermindert zorgt voor minder (hormonale) acne. Dus doe je best en en verminder stress door bijvoorbeeld tai chi, sporten, wandelen, sex, een warm bad of een massage. Een massage van het gezicht is zeker een aanrader bij elke huid en vooral die met onzuiverheden! Masseren stimuleert de bloedcirculatie, voert afvalstoffen af, zorgt dat voedingsstoffen de huid sneller bereiken en ontspant!

Recepten

Hieronder een aantal eenvoudig te mengen recepten.

Huidsoort / ProbleemOlie 1Olie 2Olie 3
AcneArganJojobaTamanu
Droge huidDruivenpitAvocadoArgan
Vette huidDruivenpitJojobaBabassu
Gevoelige huidDruivenpitTamanuArgan
Alle typenDruivenpitAvocadoSesam

De plantaardige oliën

Kijk hier voor een overzicht van de eigenschappen van olie.Creative Commons-Licentie
Teksten en foto’s van MiSS BiO is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.