Tamanu Olie: 6 Superkrachten voor iedere huid

Tamanu Olie, een nieuwe toevoeging aan het rijtje wonderoliën

tamanuboom

De natuur bevat veel planten, noten en kruiden met geneeskrachtige eigenschappen. Voor de komst van reguliere medicijnen werd  de kracht van de natuur gevangen in koudgeperste olien. De afgelopen jaren laten een toegenomen belangstelling zien voor arganolie, jojoba of kokosolie. Het gebruik van olie in huidverzorging is redelijk ingeburgerd.  Aan dit rijtje kan sinds kort een nieuwe binnenkomer worden toegevoegd: tamanu olie, latijnse naam, Callophyllum inophyllum.

Heilige boom: Tamanu

De tamanu boom (Calophyllum tacamahaca) is een tropische boom die voorkomt in zuid-oost Azië en Madagaskar. De boom wordt door Polynesiërs beschouwd als heilig geschenk van de natuur voor de huid. Een tamanu boom wordt ca. 3 meter en kan 2x per jaar vruchten produceren. Deze tamanu vruchten bevatten een noot met zaadjes. De tamanu zaadjes worden in de zon gedroogd totdat er een donkere dikke plakkerige olie uit loopt en vervolgens koud geperst tot een rijke geel- groene tamanu olie. 200 kilo vruchten (jaarlijkse opbrengst van volwassen bomen) levert 10 liter koudgeperste tamanu olie op.

Eeuwenlange claims

Tamanu olie wordt al honderden jaren beschouwd als wonderolie met enorme kwaliteiten en toepasbaarheid en wordt door Polynesiers gezien als huisapotheek voor uiteenlopende huidkwalen varierend van brandwonden, acne, psoriasis tot littekens.
De laatste jaren zie je tamanu als ingredient voorzichtig haar intrede doen in het hogere segment van luxe huidverzorging. Dit is geen verrassing als je de conclusies kent van diverse wetenschappelijke publicaties* die de eigenschappen van tamanu onder een microscoop hebben gelegd. De algemene conclusie: tamanu is  een huidverzorgende olie met 6 opvallende eigenschappen.

 1. Ontstekingsremmend
 2. Pijnstillend
 3. Bescherming tegen UV
 4. Neutraliseert vrije radicalen (anti-oxidant)
 5. Wondhelend
 6. Vermindert bestaande littekens en littekenvorming

De opvallendste eigenschap van tamanu en meest onderzochte is het vermogen van de tamanu olie om de aanmaak van nieuw weefsel te stimuleren en daarmee wondheling en het verminderen van littekens te bewerkstelligen. Uit onderzoek* blijkt dat het effect en de resultaten zeer snel bereikt worden. Na 6 weken 2x daags tamanu aanbrengen op de huid waren littekens aantoonbaar vager. Na 9 weken met tamanu smeren was de gemiddelde lengte en dikte van een litteken respectievelijk met 2,8 en 1,2mm verminderd.

Nieuwe huid

Het sterke huidgenezende vermogen in combinatie met antibiotica-achtige eigenschappen hebben er voor gezorgd dat tamanu olie ook wordt gebruikt om ernstige brandwonden te behandelen. Tamanu is in staat om diep in alle drie de huidlagen door te dringen. Dit verklaart het sterke regenerende en hydraterende effect op de huid. Uitwijden over de chemische samenstelling. Welk stofje waar voor verantwoordelijk is gaat wat voor voor dit blog iets te ver. Wil je er meer over weten dan kun je altijd de bronnenlijst raadplegen om dieper in de mysteries van tamanu olie te duiken.

Let wel op! Alleen zuivere niet geodoriseerde olie heeft huidverbeterende eigenschappen. Deze olie heeft een geur en is troebel als het kouder wordt.

Uiteraard verkopen wij alleen de biologisch geteelde en zuivere eerste persing tamanu olie. Op verzoek leveren wij ook de analyse van het lab zodat je zeker weet dat je niet alleen de echte hebt, maar ook de samenstelling kunt controleren.

Tamanu de 6 medicinale krachtenNatuurlijke  apotheek

Tamanu olie kan voor veel voorkomende huid- en haarproblemen een oplossing bieden. Met het olie test panel en onder klanten van onze schoonheidsspecialisten hebben we een aantal van de claims zelf getest. De resultaten zijn verbluffend bij acne, eczeem, psoriasis, roseaca, jeuk, eelt, pijn bij reuma en brandwonden. Mensen met een notenallergie adviseer ik wel om tamanu eerst te testen achter de oren of binnenkant elleboog. Van een aantal mensen waarvan ik weet dat ze de allergie hebben is gebleken dat ze tamanu in verdunde versie goed kunnen verdragen. Verdunnen of mengen kan bijvoorbeeld met arganolie, ook zon eeuwenoud wondermiddel! Tamanu zit bijvoorbeeld ook in Skin Comfort Calming Oil. Weliswaar in een lagere concentratie en gemengd met andere waardevolle ingrediënten zoals borage olie en gotu kola extract. Op deze manier ook geschikt voor de gevoelige huid en perfect om de concentratie werkzame stof op te bouwen.

Tamanu kan ook gebruikt worden bij luieruitslag, scheren en voorkomen van scheeruitslag, verminderen van pigmentvlekken en striae. De Polynesiers hebben niet overdreven door deze all-in-one huisapotheek van de natuur heilig te verklaren. Het zal niet lang duren of tamanu is een standaard onderdeel van elk huishouden en net zo gewoon als pleisters en jodium.

Tamanu kun je puur gebruiken en is in hoge concentraties ook in de onderstaande producten te vinden.


Creative Commons-Licentie
Teksten en foto’s van MiSS BiO is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.


Bronnen:
Gopalakrishnan, C., et al. “Anti-inflammatory and C.N.S. depressant activities of xanthones from Calophyllum inophyllum and Mesua ferrea.” Indian Journal of Pharmacology 12 (3): 181-191, 1980.
* Kilham, C. “Tamanu Oil: A Tropical Topical Remedy.” www.herbalgram.org Accessed October 22, 2009.
* Dweck, A. C., and Meadows, T. “Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African, Asian Polynesian and Pacific Panacea.” International Journal of Cosmetic Science 24: 1-8, 2002.
* Said, T., et al. “Cytoprotective effect against UV-induced DNA damage and oxidative stress: Role of new biological UV filter.” European Journal of Pharmaceutical Sciences 30 (3- 4): 203-210, 2007.

23 gedachten over “Tamanu Olie: 6 Superkrachten voor iedere huid

 1. Hoe lang gebruikte je de Oil Cleansing Methode? Meestal is het namelijk zo dat eerst de kwaal erger wordt -alles komt in 1x naar buiten- en daarna wordt je huid steeds gladder en met minder ontstekingen en puistjes.

  Tamanu bevat calophyllolide, dat is de stof die werkt als ontstekingsremmer. Tegelijkertijd werkt tamanu celregenererend en stimuleert dus de aanmaak van nieuwe huidcellen. Beide eigenschappen zorgen er voor dat je de olie plaatselijk -bijvoorbeeld met wattenstokje- aanbrengt op de puist of gebieden waar je veel last hebt van onzuiverheden. Ook gebieden met (oude)acne littekens kun je aantippen met tamanu om het aanzien van littekens te verminderen.
  Hierna kun je je gewonde dagcreme aanbrengen. Je kan de tamanu ook als kuurtje gebruiken en je dagcreme skippen zo zie je ook direct of je dagcreme wel/niet de acne stimuleert.
  Hopelijk kun je wat met deze tips!
  Groetjes,
  Suze

 2. Hoe moet je de tamanu olie dan gebruiken bij acne? Ik heb net een tweetal weken de oil cleasing methode geprobeerd, maar daar verergert mijn acne duidelijk mee. Ik had (naast jojoba, druivenpit, castorolie,…) ook tamanu olie in mijn oliemengsel zitten. Ik wil de rest van het flesje dus nog wel graag verder gebruiken als ik bovenstaande voordelen lees, maar meng ik dan een beetje in mijn dagcrème of hoe pak ik dit best aan?

  Bedankt.

 3. NOG EEN EXTRA TIP: BROCCOLI ZAAD OLIE geperst van de kiemzaden. Deze olie heeft naast waanzinnige anti-ageing voordelen ook de eigenschap UV schade te herstellen en als filter tegen schadelijke UV straling op te treden. 1x daags smeren is voldoende om je huid te beschermen. De olie kan ook in combinatie met andere huidverzorging of andere pure olietjes gemengd worden zoals tamanu om de werking te versterken. VAnaf volgende week is deze vers bij MISS BiO verkrijgbaar. Vanaf morgen kunnen early birds de olie reserveren met introductiekorting.

  Tamanu heeft een zeer hoge natuurlijke bescherming. Het is een hele dikke olie met een nootachtige maggiplant geur. Mocht je dit vervelend vinden dan kun je de olie ook goed mengen met bijvoorbeeld een zeer verzorgende olie zoals jojoba en/of kokosolie (ook een natuurlijke factor van ca. 8-15) om de tamanu te verdunnen en het aanbrengen te vergemakkelijken. Zo kun je je eigen blend gebruiken als dagelijkse verzorging en heb je iets van zonbescherming voor de momenten dat je in de zon loopt of zit. Heb je gen zin om je eigen blend te maken dan kun je opteren voor en kant en klaar product. Een blend die wat neutraler is qua geur en veel tamanu bevat is bijvoorbeeld de Skin Comfort Oil.

  Waar je op moet letten bij aanschaf is dat het een biologische geteelde vrucht waarvan de olie is verkregen dmv eerste koude persing. Dan zitten alle goede stoffen nog in de olie anders krijg je niet de resultaten waar je op hoopt. De beste bescherming overigens is de zon op het heetst van de dag mijden en niet zonnebaden. Groetjes, MiSS BiO

 4. Kan ik tamanu olie gebruiken als zonnebescherming? Ik ga 3 weken naar Balie en wil een natuurlijke bescherming gebruiken tegen schdelijke UV straling. Zou tamanu olie de beste keuze zijn voor mij? en waar moet ik opletten bij het kiezen van deze olie?

Reacties zijn gesloten.