Ylang ylang essentiële olie

Cananga Odorata oftewel Ylang ylang essentiële olie is een veelvoorkomend ingrediënt in parfum en huidverzorging. Waar komt Ylang ylang vandaan en wat doet het eigenlijk voor je?

Herkomst van Ylang ylang

Ylang ylang komt oorspronkelijk uit Indonesië, Filipijnen en het tropische deel van Azië. Het is een boom met bloemen. De gele spinnenpootjesachtige bloemen van de Ylang ylangboom vormen de basis van de bekende Ylang ylang essentiële of etherische olie.

Ylang ylang essentiele olie

Gebruik van Ylang ylang olie

Ylang ylang wordt voornamelijk gebruikt om producten te parfumeren. Zeep, parfum en moisterisers krijgen een heerlijke licht bloemige geur. Het is een niet irriterende en niet giftige olie. Zeer mild waardoor ylang ylang zonder problemen rechtstreeks op de huid kan worden gebruikt.
Behalve voor de geur wordt Ylang ylang ook toegevoegd aan cosmetica vanwege een aantal eigenschappen:
– kalmeert huidirritaties
– vermindert insectenbeten
– vermindert acne en brengt de vette huid in balans
– kalmerend effect op emoties zoals stress, nervositeit en woede
– positief effect op lichte depressie

Bovenstaand een indrukwekkend lijstje van eigenschappen. Het mooie is dat je ook als je niet gelooft in deze werking (aromatherapie) het gewoon werkt. Het proberen waard voor als je huidconditie je een beetje depri maakt. Ylang ylang is het ingrediënt dat onze Ylang ylang sheaboter zo populair maakt. Een alles in 1 balsem die ik zelf veel gebruik voor zeer droge plekken, mijn lippen en op wondjes. Ik probeer mezelf  met deze balsem in de winter regelmatig een massage te geven na een drukke werkweek. De balsem is ook geschikt als haarmasker als je geen tijd hebt om op basis van Ylang ylang zelf een anti hair loss treatment mask te maken. Het recept hier voor vindt je onderaan.

Ook een milde essentiële olie zoals Ylang ylang moet je met enige voorzichtigheid hanteren. De geur kan bij grote doses bij sommigen behoorlijke hoofdpijn opwekken en dat is niet de bedoeling.

Ylang ylang essentiële olie is goed te mixen met andere essentiële oliën: Clary Sage (salie), Geranium, Lavendel, Citroen, Bergamot, Sinaasappelen Patchouli, Sandelhout en Vetiver. Met de laatste 2 kun je de olie een wat ‘stoerdere’ geur geven zodat de mooie eigenschappen niet verloren gaan voor manly men.

Do it Yourself! Ylang ylang Hair Loss Treatment Mask

Haar uitval is ongeacht de reden ontzettend vervelend. In de aromatherapie wordt al vele jaren bij haaruitval het gebruik van Ylang ylang geadviseerd. Het recept hieronder is een voorbeeld hoe je met natuurlijke middelen kunt proberen om de kwaal te verminderen.

-6 druppels pure ylang-ylang

-25 druppels Borage olie

-25 druppels evening primrose (teunisbloem) olie

1  flesje  om alles in te mixen

Mix alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar je blend op een koele donkere plek.

Gebruik:

Borstel je haar voordat je de olie gebruikt. Borstel net zolang totdat je hoofdhuid warm aanvoelt. Masseer je oliemengsel goed in je hoofdhuid. Bind daarna een warme handdoek om je haar. Doe dit ongeveer een uur voordat je je haar gaat wassen. Gebruik het masker ongeveer 3x per week.

ylang ylang essentiele olie