Pure tamanu olie

Tamanu olie of Calophyllum inophyllum is afkomstig uit Zuidoost Azië en is veel te vinden op de eilanden van de Zuid-Pacifische Oceaan, waar het hout en de olie al duizenden jaren door de Polynesiërs wordt gebruikt. Tamanu is een boom waarin geurende, witte bloemen groeien. Uit de bloemen groeien ronde vruchtjes met taaie pitten. De bleek gekleurde noten worden wekenlang in de zon gedroogd. Ze verkleuren tot een diep donkerbruin en beginnen olie te lekken. Dan worden de noten koud geperst om de tamanu olie er uit te halen.

tamanuboomDe bewoners van de Pacifische eilanden gebruiken veel delen van de tamanu boom als natuurlijke remedie. Ze maken een infusie van de bladeren om ontstekingen, uitslag en infecties te behandelen. De tamanu  olie van de noten wordt gebruikt voor de behandeling van de huid. Tamanu olie wordt traditioneel ook gebruikt bij pijnlijke gewrichten en voor het verzachten van een droge huid en zonnebrand.

Tamanu olie wordt sinds de jaren 1950 onderzocht en medische tamanu wordt zelfs gebruikt bij het behandelen van ernstige brandwonden. Er zijn in tamanu olie veel bestanddelen gevonden die kunnen verklaren waarom de olie zo goed werkt bij huidproblemen en goed schijnt te zijn voor de genezing van wonden.

Genezende bestanddelen van pure tamanu olie

Tamanu bevat calophyllolide. Calophyllolide is een ontstekingsremmer.  Andere fytochemische bestanddelen van de olie blijken antibacterieel te werken. De olie is ook rijk aan olie- en linoleenvetzuren, die de huid bevochtigen en verzachten. DR. OZ van de bekende Amerikaanse talkshow heeft veel aandacht besteed aan deze wonderlijke olie en haar huidherstellende eigenschappen. Dr. Oz raadt voor ieder huidtype aan om tamanu olie te gebruiken om de huid in optimale conditie te krijgen èn te houden. Recent hebben wij deze olie laten testen door een aantal mensen met huidaandoeningen: van eczeem met acne-achtige ontstekingen, shave rash en ingegroeide haartjes. Panelleden waren verbluft over de snelle resultaten. Ervaringen van gebruikers met tamanu olie zijn te vinden op onze blog, facebook maar ook met eenvoudige google zoekopdracht.
Het is geen wonder dat tamanu olie steeds meer opduikt in producten, zoals de anti wrinkle cream of de night balm van het merk 100% Organics. Luxe merken zoals Skinnovators gebruiken tamanu ook als ingrediënt om de huid te verbeteren. Uiteraard is het pure spul het meest effectief! Om toch een luxe gevoel te houden kun je een paar druppels tamanu olie toevoegen aan je favoriete dag of nacht creme. Of voeg tamanu olie toe aan een masker voor een extra boost voor je huid.

Gebruik van tamanu olie

Pure tamanu olie is dik en heeft een groene kleur. De geur is sterk plantaardig. Warm het flesje op tussen je handen of bewaar op kamertemperatuur zodat je de olie er makkelijk uit krijgt. Breng aan op de beschadigde huid en laat de olie intrekken. Herhaal dit een paar keer per dag bij ernstige beschadigingen zoals brandwonden. Bij eczeem, littekens, actieve acne en couperose breng je tamanu aan op een iets vochtige huid, en masseer deze rustig in de huid. Trekt snel in, zonder vettig laagje achter te laten.

Hoe langer je tamanu gebruikt hoe meer resultaat je zult zien. Ook (oude) littekens kunnen door dagelijks gebruik van tamanu vervagen of minder dik worden. Voeg tamanu bijvoorbeeld toe aan je dagcrème om dagelijks te gebruiken. Meng tamanu met jojoba of argan olie voor een intensief werkende gezichtsmassage of nachtmasker. Onze tamanu is biologisch geteeld, vers geperst en bevat altijd een laboratorium analyse zodat je zeker weet dat je de pure en natuurzuivere tamanu hebt met alle werkzame ingrediënten.

Klik hier voor meer informatie over tamanu en de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar deze krachtpatser. Op facebook kun je reviews en ervaringen vinden van anderen over tamanu olie. Wil je meer weten over tamanu olie dan kun je ons natuurlijk ook een mail sturen.