Gepost op

Waarom kwaliteit belangrijk is

Dat er kwaliteitsverschillen in olie zitten begrijpen we allemaal. De ene plek op aarde heeft een beter voedingsbodem en klimaat voor bijvoorbeeld een kokosnoot dan de andere plek. Maar wat er daarna met die noot gebeurt is minstens even belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct. Wordt de noot of het zaad koud geperst of wordt de olie onttrokken door chemische raffinage met hoge temperaturen? Is de olie puur of zijn er waardevolle bestanddelen uitgehaald? Zijn er bewaarstoffen toegevoegd? Is de olie ontgeurd? Is de olie donker opgeslagen? Het zijn vragen waar je normaalgesproken niet bij stil staat. Een olie is een olie, toch?

Helaas niet! Producenten noemen een olie in een flesje wel kokosolie -om dat voorbeeld te gebruiken- maar een koudgeperste olie lijkt in de verste verte niet op een geraffineerde olie. Als je de laboratoriumanalyses vergelijkt dan zitten er verschillende stoffen in. Op het etiket staat weliswaar “kokosolie” maar de producten zijn onvergelijkbaar. Vooral in hun werking omdat er simpelweg stoffen missen!

De labanalyse

Bij alle pure oliën van Miss Bio krijg je een analyse van het laboratorium. Voor de meesten is dat een saaie tekst. Maar als je wilt weten waaruit jouw pure olie bestaat en welke werkzame stoffen erin zitten, dan is het de moeite waard om te bekijken (klik erop voor een groter  plaatje)labanalyse_kokosolie

 

 

De analyse laat zien waar de noot vandaan komt (Filipijnen) en hoe de olie is verkregen (koude persing). In de tabel staat wat de samenstelling van de olie is. Zo bevat deze voorraad kokosolie onder andere:

  • Laurinezuur: 49,3%
  • Myristinezuur: 19,1%
  • Palmitinezuur: 8,4%
  • Stearinezuur: 3%

Deze vetzuren hebben eigenschappen die de olie werkzaam maakt. Op wikipedia kan je uitgebreide beschrijvingen vinden van deze vetzuren, met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Als je bijvoorbeeld laurinezuur bekijkt (bijna de helft van kokosolie bestaat daaruit) dan vind je dat deze stof bacterie- en virusdodende eigenschappen heeft. Dit vetzuur wordt toegepast in medicijnen. Het is dan ook niet vreemd dat kokosolie wordt ingezet bij infecties en acné.

Waarom kwaliteit belangrijk is

Een eenvoudig koud geperste olie bevat veel meer werkzame grondstoffen dan een inferieure geraffineerde olie. Sterker nog, aan zo’n fabrieksolie zijn stoffen toegevoegd die je nooit op je huid zou willen smeren. Veel vaker nog ontbreken de meest waardevolle ingrediënten (die worden apart verkocht). Je hebt er eigenlijk helemaal niets aan.

Hoe herken je een goede olie? Een paar eenvoudige tips:

  • Lees het etiket. Staat erop hoe de olie is verkregen? Het moet een koude persing zijn (ook wel extra virgine genoemd),
  • Is de olie behandeld? Ontgeurd en ontkleurd is doorgaans geen goed teken,
  • Zijn er volgens de ingrediëntenlijst hulpstoffen toegevoegd? Ook dat is geen goed teken, want een onbehandelde olie is heel stabiel en heeft geen hulpstoffen nodig,
  • Is de fles donker? In een lichte fles bederft de olie sneller onder invloed van UV licht,
  • Zit er een (verwijzing naar) een laboratoriumanalyse bij? Dan kan je zelf nagaan welke stoffen erin zitten,
  • Tenslotte de prijs: if it’s seems too good to be true…it is too good to be true!  Voor een paar euro kan je echt geen deugdelijke fles olie kopen.

Kortom als je huidverzorging wilt die werkt, dan is kwaliteit van de ingrediënten zeer belangrijk.  De enige die verantwoordelijk is voor jouw huid, ben je zelf. Met deze tips is het een stukje makkelijker.